top of page

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een leren reistas ?

Een leren reistas, ook wel weekender genoemd, koop je niet dagelijks. En dat hoeft ook niet, want als je een goed exemplaar koopt zal je hier vele jaren jaren plezier van hebben Maar wat is nu een goede reistas en wat is een realistische prijs hiervoor ? Dat is natuurljk best lastig te bepalen, want het is geen dagelijkse aankoop en op het internet zie je door de bomen het bos niet meer. Het aanbod is groot en gaat van white-label produkten tot de wat bekendere merken met prijzen die ongeveer liggen tussen de 100 en 500 euro. En dat is nogal een groot verschil. Middels deze blog proberen we wat meer inzicht te verschaffen in deze verschillen en tegelijkertijd ook wat advies van onze kant waar je goed op moet letten als je een leren reistas gaat kopen.

Waarom is leer eigenlijk duurder ? 

​Leer is in feite een restproduct , dus je zou misschien denken dat leer juist goedkoper moet of, in ieder geval, kan zijn. Maar niets is minder waar. Het looien en bewerken van een dierenhuid is een zeer intensief en tijdrovende bezigheid dat wel tot 10 weken kan duren voordat het klaar is en geschikt om er een nieuw product van te maken, bijvoorbeeld een tas of een paar schoenen. Omdat leer een zeer duurzaam materiaal is, is de aanschaf van een leren tas op lange termijn toch erg voordelig.

Verschillende soorten leer voor een reistas

Er zijn veel verschiilende soorten leer, waarvan de meest bekende geitenleer en runderleder zijn. Geitenleer is vaak afkomstig uit India of Marokko en is één van de goedkoopste leersoorten. Geitenleer is dunner en minder sterk dan bijvoorbeeld runderleder. Ook zal een tas gemaakt van geitenleer geen "patina" ontwikkelen naarmate de tas ouder en gebruikt wordt. Een leren reistas gemaakt van geitenleer is een voordelig alternatief voor een reistas in leer. Als het gaat om runderleder dan zijn daar ook weer veel verschillende kwaliteiten te onderscheiden met tevens een groot verschil in prijs. En deze verschillende leersoorten kunnen ook weer op vele manieren bewerkt worden, denk bijvoorbeeld aan geschuurd leer of waxed leder. Onze voorkeur gaat uit naar tassen die gemaakt van zijn volnerf runder leder. Dit is afkomstig van de buitenste laag (ook wel bovenlaag genoemd) van de huid van een koe of buffel. Deze laag is het sterkste, heeft de dichtste structuur en zal een prachtig patina ontwikkelen naarmate de tas ouder en gebruikt wordt. Een zeer geschikte en duurzame leersoort dus om tassen van te maken die een tijdje mee gaan.

Ongeacht bij wie of waar je je nieuwe tas gaat kopen is ons advies om van te voren te controleren van welke soort leer je nieuwe tas gemaakt is. Wordt er helemaal niet gesproken over de leersoort, dan weet je eigenlijk al genoeg, grote kans dat het om een standaard "genuine leather" tas gaat. En "genuine leather" is geen kwaliteitslabel, maar zegt alleen maar dat je tas gedeeltelijk of geheel gemaakt is van een stuk leer, en in de meeste gevallen gaat het dan om een goedkopere leersoort. Fabrikanten of wederverkopers van volnerf leder produkten zullen dit maar wat graag benadrukken in hun advertenties of op hun website.

De ideale afmetingen van een leren reistas

Leren reistassen zijn er dus in veel verschillende kwaliteiten leer, maar ze zijn er ook in veel verschillende afmetingen en designs. Wat design betreft is het uiteraard heel persoonlijk waar de voorkeur naar uit gaat, maar ook hier kan je met een paar simpele vragen tot een goede keuze komen. Ga je vaak op reis met het vliegtuig ? Dan is een niet al te grote reistas in bijna alle gevallen gewoon mee te nemen in de cabine als handbagage. Wel zo handig, want je hoeft dan niet te wachten bij de bagageband en je hebt minder kans op beschadingen aan je reistas. Ga je vaak voor zaken op reis ? Dan is een leren reistas natuurlijk helemaal perfect, omdat je er gemakkelijk alles in kwijt kan voor een paar dagen op reis. Als je ook je laptop wilt meenemen, kijk dan naar een leren reistas met een laptopvak aan de buitenzijde. Je hebt dan altijd makkelijk toegang tot je laptop en het scheelt een hoop uitpakken en weer inpakken bij de douane controles op vliegvelden.

De grootte van leren reistassen is in het algemeen alles tussen de 40 en 60 cm. Een reistas met grote afmetingen lijkt wellicht heel handig, maar vergeet niet dat je het ook nog allemaal moet kunnen dragen. En met een volle reistas van 60 cm lengte wil je echt niet lang lopen. Een reistas van ongeveere 50-55  cm geeft je voldende ruimte om voor een (lang) weekend kleding mee te nemen, kan je makkelijk meenemen in het vliegtuig en je bent er toch nog voldoende mobiel mee.

Details en afwerking van de reistas

Zoals in het begin van deze blog al aangegeven kan een leren reistas heel lang mee gaan. Voorwaarde is wel dat deze op de juiste manier geproduceerd moet worden. Neem bijvoorbeeld de schouderriem die standaard wordt meegeleverd bij de meeste reistassen. Deze dient lang genoeg te zijn, maar ook verstelbaar. Tevens moet deze voldoende sterk (breed) zijn om het volle gewicht van de reistas te kunnen dragen en aan het uiteinde voorzien zijn van stevige metalen doghooks om aan de tas te kunnen bevestigen. En dan hebben we nog de voering van de reistas, deze moet niet te los te zitten en goed rondom vast gestikt te zijn. Wij hebben er voldoende gezien waarbij de voering los in de tas hangt en zelfs exemplaren waarbij de voering niet gestikt maar gelijmd is. Het mag duidelijk zijn dat er een grote kans is dat bij deze tassen de voering snel zal loslaten of kapot gaan.

Een ritssluiting die ver doorloopt aan de zijkant van de reistas is erg praktisch, want je kan de tas dan makkelijk open vouwen en je spullen er gemakkelijk instoppen of uithalen. De kwaliteit van de ritssluiting is ook belangrijk. Nu is het wel zo dat ritssluitingen in het begin vaak wel wat stroef kunnen zijn, maar bij een goede ritssluiting zal dit snel verdwijnen. In een goedkope reistas is de gebruikte ritssluiting eigenlijk altijd een onderdeel waarop bezuinigd wordt. Hetzelfde geldt voor metalen voetjes aan de onderkant van je leren reistas. Deze zijn niet standaard aanwezig bij alle leren reistassen, maar ze zorgen er wel voor dat de onderkant van je tas beter beschermd is tegen vocht, vuil en slijtage.

Wat mag een leren reistas kosten ?

Een goede volnerf kwaliteit leren reistas zal afhankelijk van het gekozen leer, de afmetingen, de afwerking en overige opties, tussen de 150 euro en 300 euro verkoop liggen. Betaal je meer dan dit bedrag dan zal deze meerwaarde in uiting komen door een bekend merk en het bijbehorende imago. En als je je daar prettig bij voelt, is daar ook helemaal niets mis mee. 

bottom of page